In ‘De Klimaatupdate’ geeft Arne Ven, adviseur klimaatverandering voor het onderwijs in het Global Change Ecology centrum van de Universiteit Antwerpen, ons meer informatie – goed en slecht nieuws – over wat er afgelopen maand zoal ter sprake kwam dat te maken heeft met klimaatverandering. In deel 1: de hitte en bosbranden van afgelopen weken.

Text Box: In Vancouver zorgen bomen langs de straten en beplanting aan muren voor afkoeling in warme dagen (foto Unsplash.com)
In Vancouver zorgen bomen langs de straten en beplanting aan muren voor afkoeling in warme dagen (foto Unsplash.com)

Hitte en bosbranden

We hebben in augustus 2020 een hittegolf van 12 dagen lang over ons heen gekregen. Dagenlang puffen bij temperaturen boven 30 °C kwam tijdens de vorige eeuw slechts één keer om de vier jaar voor, terwijl we tegenwoordig elk jaar minstens één hittegolf hebben (vorig jaar – 2019 – zelfs drie!). (1) Dit jaar kwam deze lange hittegolf bovenop de strenge corona-maatregelen. Beide lastposten (hitte en corona) blijken bovendien sterke moordenaars te zijn: hittegolven kunnen door zowel de hitte als de droogte voor meer doden zorgen dan alle infectieziekten (zoals het coronavirus) tezamen! (2) Vooral in steden zouden de meeste doden vallen door hittegolven. Het metaal, beton, staal en asfalt in steden kan warmte erg goed vasthouden terwijl het buiten de steden frisser is omdat planten zichzelf en hun omgeving erg efficiënt kunnen afkoelen. Daarom is het een goed idee om zo veel mogelijk groen in de steden te brengen: planten zijn goedkope airco’s! (3)

Text Box: Death Valley National Park - de warmste plek op Aarde (foto Unsplash.com)
Death Valley National Park – de warmste plek op Aarde (foto Unsplash.com)

Niet enkel bij ons was het warm. Overal ter wereld zien mensen en natuur in de lente en zomer af van de hitte. Op 17 augustus werd in Death Valley de warmste temperatuur (sinds de start van de metingen) op Aarde gemeten: het werd er maar liefst 54,4 °C! (4)

Door de hitte en droogte waren er afgelopen lente vele brandhaarden in Siberië (het noorden van Rusland). Bij zulke bosbranden komt erg veel CO2 vrij – wat het klimaat doet opwarmen en waardoor er op zijn beurt meer kans ontstaat op nieuwe bosbranden. De bosbranden van Siberië zorgden voor een hogere CO2-uitstoot dan heel Scandinavië (Noord-Europa) in een heel jaar! (5) Momenteel zijn er vreselijke bosbranden in Californië – Amerika, en later op het jaar zullen we waarschijnlijk opnieuw horen van bosbranden in Australië. Het is duidelijk dat een toenemend aantal bosbranden een lastig gevolg is van klimaatverandering, wat door de bijhorende CO2-uitstoot nog extra versterkt zal worden tenzij we drastische maatregelen nemen om het CO2-gehalte in de atmosfeer te doen dalen.

trees on fire
Een bosbrand in 2017 in Klamath National Forest – Verenigde Staten (foto Unsplash.com)

Bronnen

  1. https://www.gva.be/cnt/dmf20200805_97446794/hittegolven-steeds-vaker-steeds-warmer-maar-wat-is-het-precies
  2. https://www.nber.org/papers/w27599
  3. https://www.hln.be/in-de-buurt/brussel/-de-stad-wordt-de-hotspot-van-klimaatverandering-professor-wim-thiery-vub-aan-het-woord-over-de-nakende-superhittegolf~a85c623d/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  4. https://blogs.agu.org/wildwildscience/2020/08/17/did-we-break-the-planetary-temperature-record-sunday-probably-so/
  5. https://grist.org/climate/arctic-fires-released-more-carbon-in-two-months-than-scandinavia-will-all-year/